Alışveriş Sepeti

cart-img

Sepetiniz Boş

Kursları İncele

Genel Toplam:

0.00 ₺
Anasayfa Blog

Medikal İstatistik: İstatistik Danışmanları ve Araştırmacılar İçin Bir Kılavuz

Medikal İstatistik: İstatistik Danışmanları ve Araştırmacılar İçin Bir Kılavuz

24 Aralık 2022

Medikal, diğer adıyla tıp ya da biyoistatistik alanında bir istatistik danışmanı veya araştırmacı olarak, medikal istatistik konusunda güçlü bir bilgi birikimine sahip olmak son derece önemlidir.

Medikal verilerin analizi hem istatistiksel yöntemlerin teorik temellerini hem de bu yöntemlerin pratik uygulamasını içerir.

Özellikle hemşirelik, ebelik ve tıp alanında faaliyet gösteren öğrenci, bağımsız araştırmacı ve akademisyenler için medikal istatistik uygulamalarına yoğun olarak başvurmaktadır.

Bu yazımızda, medikal istatistikteki bazı temel kavramları ve teknikleri inceleyeceğiz ve istatistiksel danışmanlık desteği isteyenler için bazı ipuçları vereceğiz.

Medikal İstatistik Nedir?

Medikal istatistik, sağlık sektöründe toplanan verilerin analizi ile ilgilenen bir istatistik dalıdır. Medikal araştırmaların tasarımı ve değerlendirilmesinin yanı sıra klinik uygulama kılavuzlarının geliştirilmesinde ve tedavilerin etkinliğinin değerlendirilmesinde hayati bir rol oynar.

Medikal istatistik; tanımlayıcı istatistikler, olasılık teorisi, istatistiksel çıkarım ve regresyon analizi dâhil olmak üzere çok çeşitli istatistiksel teknikleri kapsar.

Bu teknikler; değişkenler arasındaki ilişkileri anlamak ve verilere dayalı olarak bilinçli kararlar vermek amacıyla klinik araştırmalardan, gözlemsel çalışmalardan ve diğer tıbbi araştırma türlerinden elde edilen verileri analiz etmek için kullanılır.

Medikal İstatistikte Temel Kavramlar

Medikal istatistik alanında istatistik danışmanları ve araştırmacıların anlaması gereken birkaç anahtar kavram vardır. Bunlar şunları içerir:

Örneklem büyüklüğü: Bir çalışmaya dâhil edilen gözlemlerin veya bireylerin sayısına örneklem büyüklüğü denir.

Örneklemin yeterli güce sahip olmasını sağlamak; uygun örneklem büyüklüğünün belirlenmesi, çalışmanın değişkenler arasındaki anlamlı farklılıklarını veya ilişkilerini saptamak için önemlidir.

Güven aralıkları: Popülasyon parametresinin muhtemelen içinde bulunduğu bir değer aralığını örnek verilere dayalı olarak sağlayan sistemdir.

Örneğin, n adet gözlemden oluşan bir örneklem düşünelim. Bu örneklemden her defasında seçtiğimiz gözlemi yerine iade ederek yine n gözlemden oluşan 100 adet örneklem oluşturalım.

Elde ettiğimiz 100 örneklemin her birinin genel ortalamasını alalım.

Bu örnekleme ait popülasyonun ortalaması için

Paylaş :

Bunları beğenebilirsiniz.